Норвегія та ЄС підписали нову оборонну угоду

Норвегія та ЄС підписали Партнерство у сфері безпеки та оборони

Сьогодні міністри оборони та закордонних справ Норвегії та Верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель підписали угоду про встановлення нового партнерства у сфері безпеки та оборони між Норвегією та ЄС.

Угоду підписано в Брюсселі перед другим щорічним Форумом Шумана з безпеки та оборони ЄС.

«Повномасштабне вторгнення росії в Україну змінило ландшафт політики безпеки в Європі. НАТО є і залишатиметься наріжним каменем політики оборони та безпеки Норвегії. Водночас ЄС дедалі більше прагне посилити свою роль у безпеці та обороні, доповнюючи НАТО. Відповідно до цього Норвегія та ЄС посилили співпрацю, наприклад, щодо підтримки України, включно з забезпеченням озброєнням та навчанням особового складу Збройних Сил України, а також збільшення потужностей оборонного виробництва в Європі. Це також важливо для оборонної промисловості Норвегії», — сказав міністр оборони Норвегії Бйорн Арільд Грам.

Норвегія вже бере участь у Європейському оборонному фонді (EDF), Європейському оборонному агентстві (EDA) і проекті PESCO з військової мобільності. Норвегія також надає фінансування та персонал місії ЄС з підготовки персоналу Збройних Сил України (EUMAM Ukraine) і вирішила взяти участь у нових програмах ЄС щодо нарощування потужностей виробництва боєприпасів (ASAP) та сприяння спільним закупівлям оборонних можливостей (EDIRPA).

Нове партнерство також забезпечує основу для розширення обміну секретною інформацією та зміцнення співпраці у боротьбі з кіберзагрозами та гібридними загрозами. Це також створює основу для подальшої участі Норвегії в цивільних місіях ЄС і програмах оборонної промисловості.